Ensi silmäyksellä piirtopöytä on ihanan raikkaan näköinen, mukavaa vaihtelua aina mustiin elektroniikkamötiköihin. Se on sopivan pieni jotta se sujahtaa helposti läppärilaukkuun, eikä se pöydältäkään vie kamalasti tilaa.

Minulla on jo entuudestaan Wacomin intuos Pro Small-piirtopöytä, ja se on minulla lähes päivittäisessä käytössä kun editoin kuvia. Piirtopöytä on yhteydessä koneeseen USB-piuhan kautta, ja se korvaa täysin hiiren. Oikea ja vasen hiiren näppäin löytyvät kynän nappuloista.

47122247172_ba3490b0b8_b.jpg

Saimme töissä jo pari viikkoa sitten tilaamamme uuden laitteen. Se on XP-Pen Artist 15.6 Pro piirtopöytä, jolle piirretyt kuvat ovat heti digitaalisessa muodossa. Minä en ole ennen kokeillutkaan vastaavaa, mutta ihastuin heti totaalisesti!!! Minulla ei ole vertailukohdetta halvempiin versioihin, mutta tämä oli ainakin ihan huippu! Hyvän piirrostuntuman sai heti, ja kynä tuntui mukavalta kädessä. Juku tälläinen olisi kiva vempain kotonakin!

47122247052_e022a2a498_b.jpg

XP-Pen Artist 15.6 Pro on erinomainen apuväline ammattimaiseen luovaan työhön. Piirtopöytä on näyttö, 15.6-tuumaiseen piirtopöytään tulee 2K-tarkkuuden näyttö, jossa on miljardi värisävyä. jota käsitellään erityisen P05R Pen -kynän avulla. Nykyinen kynämalli tunnistaa 8192 eri painon astetta. XPPENin kehittynein paine- ja kallistusherkkä kynätekniikka toistaa luonnollista vaikutusta ja kokemusta työskentelystä kynien, tussien ja sivellinten kaltaisten tavallisten työkalujen kanssa.

Työskentele luonnollisesti ja intuitiivisesti suoraan näytöllä. Piirrä, maalaa, muotoile ja muokkaa suoraan näytön pinnalla. xppenin kätevän piirtopöydän ansiosta digitaalinen taide ja esimerkiksi kuvankäsittely on aivan erilaista kuin hiirtä heiluttamalla.

Myyntipaketti sisältää: Näyttö + pöytäteline + piuhat (näyttö vaatii samanaikaisesti käyttöönsä HDMI + USB + virtaliittimen), piirtokynä omassa hienossa kotelossaan + 8 varaterää, teränpoistotyökalu, piirtokynän pöytäteline, AC power adapteri, näytön puhdistusliina, pika-asennusopas, säädettävä teline näytölle, 3-in-1-kaapeli .

46450793754_6afaa25a30_b.jpg

Tekniset tiedot:

Näytön koko: 34.4 x19.3 cm (15.6")
Ulkomitat (PxSxK): 44.3 x 28 x 12.6 cm
Resoluutio: Full HD 1920 x 1080
Katselusuhde: 16:9
Kirkkaus: 250 cd/m²
Kontrastisuhde: 1000:1
Värituki: 16,7 miljoonaa väriä
Vasteaika: 14 ms (gray-to-gray)
Vaakasuuntainen katselukulma: 178
Pystysuuntainen katselukulma: 178
Ominaisuudet: 120 % sRGB-värivalikoima, 88% (NTSC 1976) color gamut
Sovelluskohtaisesti ohjelmoitavat napit: kynässä 2 ja levyssä 8
Kynän kallistuksen tunnistus / alue: +/- 60 tasoa / 60 astetta
Painetasot: 8192
Vaste: 266 RPS
Vaadittu käyttöjärjestelmä : Windows 7 (32/64 bits) /8 /10 , Apple MacOS X 10.10 tai uudempi
Virallinen verkkosivusto : https://www.xp-pen.com/product/65.html

A4+ IPS näyttö

33298903138_2ee448b21f_b.jpg

15.6 tuuman XP-Pen Artist 15.6 Proissä tabletin aktiivinen alue on 34,4 cm x 19,3 cm. Näytön aktiivisen alueen koko on isompi kuin A4 (= 29.7 cm x 21 cm). Eli kun ostaa Artist 15.6 Pro:n, saa samalla sekä A3+ tabletin ja 15.6-tuumaisen LCD-näytön. Yhdistelmä ei ole ollenkaan hassumpi ammattityöskentelyssä.

Liikuntaakin tuossa saa kun A6-levyyn verrattuna käden liikkeet laajenee huomattavasti. Mutta käsivarrenliike on varmempi kuin ranteen liike, pakko myöntää, vaikka olen pienikokoisten piirtolevyjen kannattaja.

Piirtopinta on lasia, tuntuma on aikalailla sama kuin iPad:ssa. näyttö hyvä eikä mikään oikeastaan lagaa.

Tämän piirtopöydän pitää olla kytkettynä tietokoneeseen. Itse piirtopöytä on vain näyttö, joka lukee kynää ja se vaatii tietokoneeseen liittämisen jotta piirtämiseen käytettävä ohjelma toimii, ohjelmaa ei voi asentaa suoraan piirtopöytään. Piirtopöytään kun ei sisälly käyttöjärjestelmää, vaan se on ainoastaan näyttö.

XP-Pen Artist 15.6 Proiä puoltaa sen näppäryys ja parempi vastaavuus kynä-paperi-työskentelytapaan. Sillä on helpompi tehdä viivoituksia ja viiva tulee lähes aina siihen mihin on sen tarkoittanutkin. Ei tosin yleensä aivan heti, mutta joidenkin millisekuntien päästä kuitenkin. Tehokas näytönohjain, nopea prosessori ja runsaasti muistia nopeuttavat sekä Artist 15.6 Pro- että tablettyöskentelyä.

Kannattaa huomata, että Artist 15.6 Proin LCD on kuin mikä tahansa LCD, eli kun painaa lujaa, näkee nesteen liikkuvan näytön sisällä. Muutaman päivän koekäytön aikana näyttöön ei kuitenkaan tullut mitään haavereita, vaikka piirtelin välillä reippaastikin.

Säilitystila kynälle

33700825298_b1f313210e_b.jpg

8192 painetasoa tunnistava kynä tekee käsittelystä luonnollista tuottaen ohuempia sekä paksumia linjoja riippuen kynän painalluksesta. Käyttö soveltuu oikea- ja vasenkätisille. Paineentunnistus on riittävää muotoviivan synnyttämiseen, nopeuskin riittää viivavarjostuksen sahaamiseen.

Painetasot riittävät ihan hyvin ammattilaisen käteen. Täytyy olla ihme-fakiiri jos pöydän 8192 painetasoa ei riittäisi. 5080 LPI resoluutiolla voi tehdä yksityiskohtaista hommaa.

Painamisvoiman ohella kynä reagoi tarkasti myös kallistuskulman muutoksiin. Tuosta kynän kallistuksen tunnistuksesta on hyötyä esim. kun käyttää lattasivellin tyyppistä brushia. Kun kallistaa kynää, niin pensseli toimii perinteisen tavoin, sivuttaisliikkeellä saa ohutta viivaa, pitkittäisvedolla paksua. Myöskin tuon kallistuksen voi laittaa vaikuttamaan eri asioihin, tekstuuriin, viivan paksuuteen, värivaihteluun, jne. Painterissä on mm. ilmaruisku työkalu jolla saa perinteisen ruiskun kaltaista jälkeä suunnan ja kallistuksen tunnistuksen ansiosta. Eli kyllä siitä on paljonkin hyötyä, ainakin itselleni kun XP-Pen on paljolti maalaustyökalu.

Kynä on responsiivinen ja paineentunnistus on selvästi parempi kuin Surface Pro:ssa, Työskentely on erittäin hyvän ja tarkan tuntuista! Paineentunnistustasoja on 8192 ja ajurin asetuksissa voit säätää painetta itsellesi sopivaksi, samoin kuin erikseen joissakin ohjelmissa, kuten ClipStudioPaintissa.

Se ei vaadi toimiakseen omaa virtalähdettä vaan ottaa edistyksellisen ERM-tekniikkansa ansiosta tarvitsemansa virran suoraan näytöstä. Ergonomisesti muotoillusta ja kumisilla otepinnoilla ryyditetystä kynästä löytyy myös kaksi ohjelmoitavaa nappia.

Pakettiin sisältyy kynän lisäksi kätevä pidike, johon kynän voi asettaa siksi aikaa, kun sen laskee kädestään. Lisäksi vaihtoterät ovat kätevästi säilössä pidikkeen sisällä.

Pikanäppäinet

47122205212_b5f287f762_b.jpg

Kahdeksan toimintonäppäintä ja kosketusrengas pöydän vasemmassa reunassa. joiden avulla työnkulkusi nopeutuu huomattavasti. kahdeksan näppäimen avulla voit kuten aikaisemmin, ohjelmoida näppäimet tekemään eri toimintoja, riippuen siitä mitä ohjelmaa käytät. Piirtopöytä tunnistaa mikä ohjelma on aktiivinen ja aktivoi ohjelman määrittämät asetukset.

Piirtonäytön ulostaitettavat teline kallistavat sen miellyttävään ja ergonomiseen 20 asteen kulmaan työpöydälläsi. Mukautuu täydellisesti työskentelytapaasi ja työpaikkaasi varten .

47122447212_6bd0c10415_b.jpg

Helppoja ja nopeita asentaa sekä ottaa käyttöön

Tietokoneen asetuksista voit asettaa XP-Pen Artist 15.6 Proin esim toisen näytön klooniksi, jolloin Artist 15.6 Proissä ja toisessa näytöistäsi näkyy sama kuva.

Artist 15.6 Pro on kuin toinen näyttö. Tarvii liitoksen koneeseen että saadaan valo rutuun ja ohjelmat auki, siihen kun ei erikseen voi asennella mitään.

Mukana on kolmipäinen kaapeli, jonka toisessa päässä on näyttöön menevä pää, ja toisessa USB, HDMI ja virta. MacBook Airin käyttäjä joutuu tosiaan ostamaan kaveriksi Mini DisplayPort -adapterin HDMI:lle.

Artist 15.6 Pro toimii osoitinlaitteena ja se kytketään tietokoneeseen HDMI:llä (kuva) sekä USB:llä (osoitinlaitepuoli). Mikäli koneessasi on HDMI-liitäntä, et tarvitse ollenkaan adapteria.

Piirtopöydän asentaminen on selkeästi ohjeistettu laitteen mukana tulevin ohjein ja asennusohjelmassa. Valmistajan sivuilta ladatulla ajurilla XP-Pen Artist 15.6 Pro toimivan hienosti.

XP-Pen Artist 15.6 Pro piirtopöytä kokemuksia

46260049695_07f4dff379_b.jpg

Tietokoneavusteinen piirtäminen tuo aivan uuden ulottuvuuden piirtämiseen. Hahmojen ja niiden osien suurentelu ja pienentely ja sijainnin muuttaminen on koneella monesti nopeampaa ja helpompaa kuin paperilla. Tussipiirroksen korjailu on helppoa ja täsmällistä.

Ja paineentunnistus on maaginen juttu: kun painat lujempaa, viiva paksunee, ja vaikka pyörittelet kuinka villisti, ei tarvitse pelätä että paperin pinta rikkoutuu, muste loppuu tai muste roiskahtaa minne sattuu - mikä on vaarana siveltimellä ja varsinkin hiusterällä.

Piirtopöytä ja paineentunnistava kynä ovat kuuluneet olennaisena osana kuvankäsittelyvälineistööni lähes alusta alkaen. Kaksi vuotta sitten siirryin Adobe Photosho / Illustrator ihmeelliseen maailmaan.

XP-Pen Artist 15.6 Pro on korvaamattoman hyödyllinen kuvankäsittelyssä, erityisesti Photoshop työssä en voisi enää olla ilman. Piirtopöydässä on mm. paineentunnistus ja kynän kallistuksen tunnistus, joista erityisesti paineentunnistus on Photoshop-työssä tärkeää.

Useita ohjelmoitavia painikkeita nopeisiin haluttuihin toimintoihin, kuten tarkkuuspiirtäminen, zoom, step back, tai mitä katsot tarpeelliseksi.

Ohjelmina tykkään käyttää Illustratoria, jossa kuva tulee uudelle layerille paperin ”läpi” ja siten nopeuttaa kuvan oikeaan kokoon tekemistä.

Olen rakentanut työprosessini niin, että teen XP-Pen Artist 15.6 Prolla ainoastaan piirtohommia Photoshopissa. Tällöin minulla on ainoana isompana palettina auki layerit. Siveltimet ja historiapaletti aukeavat ja sulkeutuvat yhdellä klikkauksella, joten sillä tavoin tilaa jää piirtämiselle. Latomiset ja muut painokuntoon laittamiset teen Illustratorissa tarkemmalla näytöllä.

XP-Pen Artist 15.6 Pro:n näytön fyysinen koko on lähes 45 cm joten minulle sopiva. Zoomaus pikanäppäimille auttaa. Piirtäminen sujuu ok ja paranee koko ajan. Kynä on yllättävän kevyt ja sopi hiirikäteen aivan mainiosti. Kevyttä kynää pitelee kuin sulkaa ja se juoksee pöydällä tarkasti pitkätkin työtovit. Paineentunnistus on erinomainen ja kallistusominaisuus pelkkää plussaa.

Tehokas näytönohjain, nopea prosessori ja runsaasti muistia nopeuttavat sekä Artist 15.6 Pro- että tablettyöskentelyä. Jos olet kokenut ohjelmistojen kanssa voit käyttää myös muiden valmistajien ohjelmia (Affinity Photo, GIMP, Krita, Corel Painter, PaintTool SAI, Clip Studio Paint, ProCreate ja vektorigrafiikkaan Affinity Designer, InkScape, Corel Draw).

46450995054_f6d4c3d1ac_b.jpg

Arvostelu

XP-Pen Artist 15.6 Pro -piirtopöytä on laadukas työväline graafiseen suunnitteluun, kuvankäsittelyyn sekä piirtämiseen. XP-Pen myy myös pienempää ja isompaa piirtonäyttöä, ja piirtopöytiä, jos 16-tuumainen ei sovi omiin tarpeisiisi.

Ammatikseen kuvituksia tai digitaidetta tekevälle ihmiselle, jolla on varaa, suosittelen tietysti Wacom Cintiqia , mutta kaikkien muiden pro-harrastajia myöten kannattaa vakavasti harkita tätä näyttöä, sillä jos tällä ei saa siistiä jälkeä aikaiseksi, on vika tekijässä, ei laitteessa.

Hyvää:

Näppärä koko: voi pitää sylissä ja silti tarpeeksi iso monenlaisiin hommiin .

Edullinen hinta

Nappulat olivat konfiguroitavissa ja niiden käyttöliittymä oli kohtuullisen selkeä alasvetovalikoineen.

Laite tunnistaa myös painetasot, joten tätä tukevat piirtosoftat ja niiden ominaisuudet saa hyvin käyttöön ja tämä vastaavasti lisää monipuolisuuttaa ja antaa luovuudelle ihan toisenlaisen mahdollisuuden.

Kynä oli mukava käteen ja vaihtopäitäkin oli tuotteen mukana (löytyivät kynätelineen sisältä).

Huonoa:

Vain yhdenlaisia, hieman “kömpelöitä” kynänkärkiä.

Ajuriohjelma säätöineen aika karu (mutta näitähän aina päivitetään).

Macilla värit vinkasallaan (kalibroitava).

(439€) Virallinen myymälät: https://www.storexppen.com/buy/artist-15_6pro.html