49402166908_7ef789b102_b.jpg

piirtopöytä ja piirtäminen

Tietokoneeseen liitettävä piirtopöytä (englanniksi graphics tablet) on digitaiteilijan kenties tärkein työkalu. Yhdistä piirtopöytä tietokoneeseesi, ja käytössäsi on kulumaton ja monipuolinen maalaus- ja piirustusalusta, jonka avulla voit arkistoia teoksesi suoraan digitaaliseen muotoon säästyen samalla holtittomilta paperikasoilta.

Käytitpä ammattimaisia ohjelmia, kuten Photoshop tai Sketchbook, tai piirrät vain Microsoft Paint -ohjelmalla, hyödyt paljon piirtäessäsi tabletilla hiiren sijaan.

Piirtopöydän mukana saat kynän muotoisen työkalun, joka toimii kuin sivellin, tussi, liitu, hiili tai mikä tahansa muu piirtoväline riippuen piirtopöydän ominaisuuksista. Piirtopöytä tunnistaa paineen ja herkkyyden sekä kynän kallistuskulman, jotta tuntuma olisi mahdollisimman realistinen taiteilun parissa.

Piirtopöytä sopii mainiosti digitaalisten maalausten lisäksi myös mm. animaattoreille sekä kuvien käsittelyyn ja viimeistelyyn. Piirtopöytien markkinajohtaja on Wacom, mutta Hintaseurannan valikoimista löydät myös varteenotettavia haastajia.

Piirtopöytä olisi hinnan suhteen edullisempi, kuin piirtonäyttö, mutta piirtopöydässä vaan mietityttää se, ettei piirrettävää kuvaa näe siinä piirtopöydällä, vaan kuva piirtyy näytölle.

käytössä piirtonäyttö, joka on vielä edistyneempi laite kuin piirtopöytä.

Piirtonäyttö olisi siinä mielessä kätevämpi, että piirtämisessä on samanlainen tuntuma, kuten paperille piirrettäessä, vaikka eihän se ihan samanlaista ole.

Todella hyvä ensivaikutelma, vaikka nykyään on tottunut sutimaan normaalilla tabletilla aika ongelmitta, on tuo suoraan näyttöön piirtäminen todella luonnollista, luonnollisesti.

hyvä ja halpa piirtonäyttö? onko mahdollista?

piirtonäyttön näyttö on suunniteltu nimenomaan piirtämiseen. piirtonäytössä itseä juuri ihastuttaa se kun se vaikuttaa enemmän ns. Simuloivan tavallista kynällä piirtämistä. Wacomin Cintiq on alkanu kiinnostaa aikalailla, hinta vaan on aika suolainen.

Taitaa vaan olla siellä cintiqin hinnoissa? Tarkoitus olisi löytää halvempi vaihtoehto.

Kilpailu piirtopöytien maailmassa kovenee koko ajan, kun halvemmat yhtiöt rupesivat tarjoamaan samoja ominaisuuksia halvempaan hintaan.

Hommasin sitten joulun alla tuon XP-Pen Artist 12 Pron ja nyt kun jonkun aikaa on tuota käyttänyt niin miltei kaikki piirrostoiminta on pikkuhiljaa siirtynyt tabletille.

Tästä hieno piirtopöytä kuvankäsittelyyn tai piirtämiseen, itse olen näyttöä käyttänyt valokuvien retusointiin ja piirtämiseen.

Toimii windowsissa sekä macissa. Uusimmat ajurit ja ohjelmistot kannattaa ladata valmistajan sivuilta .

Kokemukseni mukaan tuote on mahtava: helpottaa, mukavoittaa ja nopeuttaa piirtämistä.

Tekniset tiedot:

Valmistaja: XP-PEN
Näytön koko: 256.32x 144.18 mm / 11.6 tuuman 
Ulkomitat (PxSxK): 351.52 x 225.38 x 12.9 mm 
Resoluutio: 1920x1080
Liiketarkkuus: 5080 lpi
Kuvasuhde: 16:9
Kuvan kirkkaus: 250 cd/m²
Kontrasti: 1000:1
Vasteaika: 14 ms 
Katselukulmat: 178 astetta
Ominaisuudet: 100 % sRGB-värivalikoima, 72% NTSC color gamut
Paneeli: IPS
Kynän painetasot: 8192
Kynän kallistuksen tunnistus / alue: +/- 60 tasoa / 60 astetta
Vaste: 233 RPS
Tarkkuus: ± 0.5 mm
Ominaisuudet: 8 ohjelmoitavaa pikanäppäintä ja kosketusrengas
Takuu: 1 vuotta
Suunnistus: Oikea- ja vasenkätiselle
Virallinen verkkosivusto : https://www.xp-pen.com/product/479.html

Paketin tiedot:

48934440536_64f11ae6c8_b.jpg

1 x XP-PEN piirtonäyttö 12″
1 x Stylus -kynä
8 x Kynän varaterä (telineen sisällä)
1 x Kynäteline
1 x 3-in-1 kaapeli (jossa HDMI 1.4, USB 2.0 ja virta-adapteri)
1 x Mini DisplayPort -adapterin HDMI
1 x Käyttöohje 
1 x näytön puhdistusliina 
1 x antifouling kaksi sormet hanskat

Kompakti piirtonäyttö

49402623526_1cfa1b39cd_z.jpg

11,6” Full HD -näyttö samassa, tarkkuus 1920×1080 kuvapistettä, 16,7 miljoonaa väriä ja värimuoto 72% NTSC , joten jokainen luoma mestariteos näkyy elävässä yksityiskohdassa .

Artist 12 Prossa on parempi näyttö ja laminoitu paneeli. Perusmallissa ei ole laminointia, joten näyttö heijastaa enemmän ja vaikuttaa olevan etäämmällä pinnasta.

Pienemmän parallaksin ansiosta näet kohdistimen täsmälleen siinä missä sen kuuluu olla.

Näytön päällystäminen suojakalvolla saattaisi muuttaa kitkan miellyttävämmäksi sekä kynälle että tablet-hanskalle. Vältä häiritseviä heijastuksia työskentelyn aikana heijastamattoman näyttökalvon ansiosta.

alinnainen jalusta mahdollistaa entistä joustavammat ja ergonomisemmat asennot. jotta löydät nopeasti täydellisen asennon. Näyttö säätyy melkein vaakatasosta 20 asteen kaltevuuteen.

XP-Pen Artist 12 Pro -piirtonäyttö on täydellinen harrastajille, opiskelijoille tai aloitteleville taiteilijoille, jotka haluavat nostaa luovuutensa uudelle tasolle.

Stylus-kynät

49402145053_52c834d039_z.jpg

Varsinainen työ tehdään suoraan naarmutusta kestävälle lasinäytölle kumipäällysteisellä, langattomalla ja kumipäällä varustetulla Grip-kynällä PA2 . Mukava kädessäsi - tasapainotettu, kuminen kädensija ja kaksi kätevää ohjelmoitavaa sivupainiketta.

PA2 Pen tuo lisää tarkkuutta ja hallittavuutta 8 192 herkkyystasolla, kallistuksen tunnistuksella. Niiden ansiosta voit työskennellä yhtä tarkasti ja hienovaraisesti kuin perinteisten siveltimien ja kynien kanssa.

Painetasot riittävät ihan hyvin ammattilaisen käteen. Täytyy olla ihme-fakiiri jos pöydän 8192 painetasoa ei riittäisi. 5080 LPI resoluutiolla voi tehdä yksityiskohtaista hommaa.

PA2 Pen näyttää ja tuntuu tavalliselta kynältä. Sillä oli melko kiva piirtää ja kun siinä oli paineen tunnistus, se vaikutti joillakin siveltimillä erittäin paljon. Siveltimen paksuutta oli kiva dynaamisesti vaihdella.

Kynän kallistusta voi käyttää hyväkseen mutten ole opetellut mitään käyttöä tuolle ominaisuudelle. En ole myöskään tottunut kiepauttamaan kynän kumia käyttöön.

Kosketuskynää ei tarvitse koskaan ladata - EMR (Electro Magnetic Resonance) -tekniikan avulla kynä saa virtaa XP-Pen Artist 12 Pro -laitteesta. langaton ja patteriton, ergonominen .

Kynä olisi saanut olla täysin latausvapaa kuten esim. XP-Pen tai wacom. Paljon parempi ja tottelee aina. Aiempi piirustusalustan kynä käytti paristoa ja se oli epäluotettava jo heti, kun pariston taso alkoi heiketä. 

Ohjelmoi itsellesi sopivat pikanäppäimet

Tämän piirtopöydän pitää olla kytkettynä tietokoneeseen. Itse piirtopöytä on vain näyttö, joka lukee kynää ja se vaatii tietokoneeseen liittämisen jotta piirtämiseen käytettävä ohjelma toimii, ohjelmaa ei voi asentaa suoraan piirtopöytään.

Mukana on kolmipäinen kaapeli, jonka toisessa päässä on näyttöön menevä pää, ja toisessa USB, HDMI ja virta. Artist 12 Pro toimii osoitinlaitteena ja se kytketään tietokoneeseen HDMI sekä USB .

Ajurit omaan Macciin kävin hakemassa itse XP-PENin omilta kotisivuilta: https://www.xp-pen.com/download-450.html .

koska koneessa oli käytössä muun merkkinen piirtopöytä. niin ohjelmistot tappelevat keskenään. piirtopöytä joutui tämän takia hyllylle. toisen valmistajan ajurit kannattaa ottaa pois.mutta näyttöä kun käyttää. niin ei tee mieli palata yhtään enää pelkälle piirtopöydälle enää.

Piirtopöydän näppäimet lienevät aika pitkälti kustomoitavissa niille toiminnoille mitä itse kaipaa. Ja sivulla olevat pikanäppäimet on todella käteviä vaikkakin välillä tuntuu että niitä on liian vähän. Photoshopin, Illustratorin (tai muun piirustusohjelman) asetukset voivat olla yksittäiset.

Kynässä on kaksi painiketta sen sivuilla . Kynän omat käskytysnäppäimet ovat myös muokattavissa omaan käyttöön sopiviksi ja toimivat kuin ajatuksen jatke.

Monitoimintoinen spainike voidaan valjastaa jopa neljään ohjattavaan toimintoon, joita voivat olla esimerkiksi vieritys, zoomaus, siveltimen koko, työpöydän kääntäminen ja tasojen valinnat.

8 ohjelmoitavia painikkeita nopeisiin haluttuihin toimintoihin, kuten tarkkuuspiirtäminen, zoom, step back, tai mitä katsot tarpeelliseksi.

XP-PEN piirtonäyttö kokemuksia

49768587662_3d052376b8_z.jpg

Artist 12 Proiä puoltaa sen näppäryys ja parempi vastaavuus kynä-paperi-työskentelytapaan. Sillä on helpompi tehdä viivoituksia ja viiva tulee lähes aina siihen mihin on sen tarkoittanutkin.

Koska koko näytön peittää tasainen muovi (ei ole kohoreunoja tai mitään mihin viivoitin tökkäisi), voi huoletta käyttää viivoitinta ja mallineita kuten paperillekin piirrettäessä.

Näyttää siltä, että tuotteessa on melkein kaikki mitä voi toivoa. Tärkeintä on se, että viiva tulee siihin, mihin sen piirtää. Esim. sillä on mahdollista tehdä seuraavia juttuja, jotka ovat piirtopöydällä lähes mahdottomia: piirtää viivoittimella tai mallineilla viivoja ja pitkiä suoria tai kaarevia vetoja, jotka ovat lähellä toisiaan ja samansuuntaisia. Koska näyttöä voi pyörittää, sen saa aina asetettua kädelle luontaiseen asentoon.

Oli valintasi lauta tai näyttö (ei kai kukaan käytä enää hiirtä), tietokoneavusteinen piirtäminen tuo kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden piirtämiseen. Hahmojen ja niiden osien suurentelu ja pienentely ja sijainnin muuttaminen on koneella monesti nopeampaa ja helpompaa kuin paperilla. Tussipiirroksen korjailu on helppoa ja täsmällistä.

Ja paineentunnistus on maaginen juttu: kun painat lujempaa, viiva paksunee, ja vaikka pyörittelet kuinka villisti, ei tarvitse pelätä että paperin pinta rikkoutuu, muste loppuu tai muste roiskahtaa minne sattuu - mikä on vaarana siveltimellä ja varsinkin hiusterällä.

softat on ihan ok, riippuu mitä haet. Minä käytän Illustratoria ja Photoshopia piirtotyökaluista, mutta ei niihin kannata sijoittaa harrastustarkoituksessa. photoshop on enemmän alan standardi.

Itse koen Clip Studio Paint EX:n minun mielestäni parhaiten sarjakuvantekoon soveltuviksi piirrosohjelmiksi ja toimivat moitteetta XP-PENien kanssa.

Kokeilin huvikseni, toimisiko Krita XP-PENin kanssa, ja toimihan se! Ei enää vinoon kohdistettua kanvaasia, joten taidanpa piirtää jatkossakin enemmän Kritalla.

Piirtämisen ohella huomasin että näyttö kuumenee käytettäessä ja aiheuttaa käden hikoamista hieman joka sitten myöhemmässä vaiheessa aiheuttaa sen että näyttöön jää likaa ja kynä ei luista niillä kohdilla hyvin, tähän oli onneksi ratkaisu XP-Pen antifouling Käsine .

Nyt kämmenkin liukuu pinnalla kitkatta ja silti ote kynästä on jäpäkkä. Eikä piirtopinta enää tuhriinnu lainkaan.

49768261076_bb3d32ec02_b.jpg

Hyvät puolet:

+ Näyttö reagoi todella hyvin (nopea)
+ IPS paneeli
+ Napit helpottavat todella paljon piirtovaiheessa
+ Kynän toiminnot / vaihtopäät
+ Helppo asennus
+ Paljon oheistarviketta saatavilla
+ Näytön todella hyvä katselukulma
+ tunnistaa kynän kulmaa (jos haluaa)
+ hyvä painetunnistavuus
+ paksu kynä (sormet ei väsy)
+ Toimii myös macillä
+ Piirtämiseen jää koukkuun

Huonot puolet:

- Kiinteät kaapelit
- Piirtämiseen jää koukkuun
- Hieman pieni näyttö 
- vaikea ottaa mukaan minnekkään (paljon piuhoja ja vaivalloinen asentaa)

johtopäätös :

Tämä vehje poistaa kynän ja paperin tarpeen sarjakuvantekijältä. Paitsi reissulla saa riipustella yhä luonnoskirjoihin. Piirtonäyttö muuten toimii melkein valopöytänä - kokeilin piirtää näytöllä lepäävän luonnoksen päälle ja toimihan sekin vaikkei viivoja näekään.

Tämä on siis malli jota voi mukavasti pitää sylissä myös ohuutensa puolesta (12.9 mm). Siitä on se hyöty että näyttöä voi pyöritellä kuin lehtiötä.

hinta laatusuhde on erinomainen. hyvin vähän ollut ongelmia. Suosittelen tätä näyttöä jos piirtonäytölle vain on tarvetta, eikä omista tuhansia euroja ylimääräistä rahaa. Näyttö on myös todella hyvä ihan normaaliin käyttöönkin, kuten videoiden katseluun ja pelaamiseen.

Jos piirtää enemmän ja ammatikseen, hankinta on vähintäänkin suositeltava.

Näkyy olevan halvimmillaan nyt vähän yli 230 euroa.

https://www.storexppen.eu/buy/12.html